‘Ook een dronevideo moet een verhaal vertellen’

Maar liefst 80 video’s werden er ingezonden voor de eerste editie van het Dutch Drone Film Festival, dat op 8 september 2017 plaatsvond in VUE Cinemas Hilversum. De jury was positief over het niveau van de inzendingen, maar er was ook kritiek te horen: te weinig video’s vertelden een verhaal.

Screenshot uit ‘A.I. Revolt’, volgens de jury één van de weinige inzendingen met een sterke verhaallijn

Onvoldoende diepgang en opbouw

Volgens de juryleden zijn er in sommige inzendingen prachtige dronebeelden verwerkt, maar dat is niet genoeg om met een prijs naar huis te gaan. Jurylid Pieter Broertjes: “Ik mis in sommige video’s een verhaal. Soms heb je meer het idee dat je naar een promotievideo voor een vakantiebestemming zit te kijken. De opnamen zijn prachtig, maar het boeit de kijker niet voldoende.”

Ook fotojournalist Eric Brinkhorst mistte diepgang en opbouw in een aantal inzendingen. “In sommige video’s zit teveel herhaling, de video’s duren te lang. In de montage moet er echt flink gesneden worden. Een paar video’s bevatten prachtige beelden, maar zijn toch eentonig.”

Drie video’s met een verhaal

Drie video’s die volgens de juryleden wel echt een verhaal vertelden zijn de korte sciencefictionvideo ‘A.I. Revolt’ van Maarten Slooves (categorie: Abstract & Kunstzinnig), de mini-docu ‘Krakend IJs’ (categorie: Natuur) van Thomas Roos en de reisvideo ‘The hidden islands’ (categorie: Internationaal) van Matthias Wesselink.

Juryvoorzitter Wiebe de Jager: “In deze drie video’s zien we niet alleen een mooie afwisseling van droneshots met grondbeelden, ook wordt je als kijker meegenomen in een storyline. De tijd dat je met alleen luchtopnamen de kijker kon boeien ligt nu echt achter ons. De lat is wat dat betreft een stuk hoger komen te liggen. Een drone is geen doel op zich meer, maar een middel. Je zult je als dronevideomaker dus verder moeten ontwikkelen op het gebied van storytelling en montage, wil je volgend jaar in de prijzen vallen.”

Hieronder kun je de drie video’s bekijken die volgens de jury een sterke verhaallijn hebben. Alle winnende video’s zijn terug te zien op Dronewatch.

A.I. Revolt, door Maarten Slooves

Krakend IJs, door Thomas Roos

The hidden islands, door Matthias Wesselink

Eén antwoord op “‘Ook een dronevideo moet een verhaal vertellen’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wil je meer lezen over het vliegen en filmen met een drone? Dan is het boek 'Dronevideo's maken' iets voor jou!

• Vlieg- en camerabewegingen
• Alle camera-instellingen
• Video monteren
• Praktijktips en regelgeving

Het boek is te koop bij alle boekhandels in Nederland en België. Bestel je liever online? Dan kun je onder andere terecht bij bol.com.

Bestel het boek bij Bol.com

Bestel het boek!